τροχοβιλεσ

 

Troxovila image

Οι τροχοβιλες είναι μια κατηγορία σπιτιών που συνήθως κατατάσσονται στα προκατασκευασμενα σπιτια, δεν έχουν όμως ιδιαίτερη σχέση με τα πιο παραδοσιακά προκατ όπως για παράδειγμα τα ξυλινα σπιτια που αναλύσουμε σε άλλη κατηγορία. Ίσως είναι λίγο πιο εύκολο να τα μπερδέψει κανείς με τα λυομενα, όμως έχουν ορισμένες διαφορές μεταξύ τους, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Πρόκειται για μια επιλογή που στην Ελλάδα ακόμα επιλέγεται μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όμως στο εξωτερικό αποτελεί μια αρκετά πιο διαδεδομένη λύση. 

Τι ακριβώς λοιπόν είναι η τροχοβιλα; Όπως φαίνεται και από το όνομα τους, τροχοβίλες είναι βίλες δηλαδή οικήματα που βρίσκονται πάνω σε τροχούς δηλαδή σε ρόδες, ενώ συχνά αποκαλούνται και ως “μετακινούμενα σπίτια”. Το ότι βρίσκεται όμως πάνω σε τροχούς δεν σημαίνει ότι πρόκειται για ένα είδος τροχόσπιτου που χρησιμοποιείται για ταξίδια, ούτε βεβαίως αποτελεί μεταφορικό μέσο. Αντιθέτως αποτελεί μια λύση για σταθερή και μόνιμη κατοικία, που όπως θα δούμε και στη συνέχεια συνδυάζει ορισμένα πλεονεκτήματα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις την καθιστούν ιδανική και πλέον βολική επιλογή για τη διαμονή κάποιου ανθρώπου.

Παρακάτω θα προχωρήσουμε στη λεπτομερή ανάλυση αυτού του είδους κατοικίας, όμως πρώτα να σας ενημερώσουμε πως αν θέλετε να λάβετε συγκεκριμένες προσφορές από εταιρείες του κλάδου με εμπειρία και γνώσεις χωρίς κανένα κόστος ή δέσμευση, η καλύτερη επιλογή σας είναι η καινοτόμα πλατφόρμα του myConstructor.gr. Καταχωρήστε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας και αφού ενημερωθούν από εμάς αυτομάτως όλες οι εταιρείες, όσες ενδιαφέρονται θα σας στείλουν προσφορά και αν επιθυμείτε θα επικοινωνήσουν μαζί σας. Έτσι εύκολα, γρήγορα και αποτελεσματικά θα κάντε την πληρέστερη έρευνα αγοράς σχετικά με τις τροχοβιλες ή όποιον άλλο τύπο προκατασκευασμένου σπιτιού σας ενδιαφέρει.

post job button


Οι τροχοβιλες συνήθως αποτελούν ιδανική λύση για εξοχικές κατοικίες, γραφεία, εκθέσεις, εργοτάξια ή ακόμα και για μόνιμες κατοικίες, ενώ αποτελούν νόμιμη κατοικία σε οικόπεδα τόσο εντός όσο και εκτός σχεδίου πόλεως, αφού έτσι και αλλιώς δεν απαιτούν την έκδοση οικοδομικής άδειας! Αυτή είναι μια βασική διαφορά τους από τα υπόλοιπα προκατ σπιτια, ενώ διαφέρουν σημαντικά και από τα τροχόσπιτα, γιατί δεν αποτελούν μια επιλογή περιστασιακής διαμονής ή μέσο για ταξίδια και camping, αλλά μια μόνιμη λύση.

Όσον αφορά τον τρόπο κατασκευής τους υπάρχουν σίγουρα διαφοροποιήσεις από εταιρεία σε εταιρεία, όμως σε γενικές γραμμές υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές. Πρώτα από όλα να πούμε ότι κατά κανόνα πρόκειται για μια ελαφριά κατασκευή η οποία εγκαθίσταται πάνω σε κάποια βάση (μεταλλική ή τσιμεντένια), σε μπετόν καθαριότητας ή ακόμα και απευθείας στη γη. Μπορεί να διαθέτει όλα τα δωμάτια που περιλαμβάνονται στα συμβατικά σπίτια όπως σαλόνι, υπνοδωμάτιο, μπάνιο και κουζίνα, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες σας και το μέγεθος του οικήματος. Υπάρχουν μικρές κατασκευές ακόμα και των 15m², όμως μπορείτε να επιλέξετε και μεγαλύτερες που φτάνουν και τα 80m².

Επίσης να αναφέρουμε πως τις περισσότερες φορές οι τροχοβιλες είναι ήδη έτοιμες και συνεπώς αφού επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει περισσότερο, είναι απλά θέμα ημερών να γίνει η μεταφορά στο χώρο σας και να είναι πλέον κατοικήσιμη. Συνήθως δεν χρειάζεται καμία άλλη προεργασία, αν και είναι εφικτό να κατασκευαστεί εξαρχής μια τροχοβιλα με βάση τις οδηγίες σας στις διαστάσεις που θέλετε και με την διαρρύθμιση που έχετε στο μυαλό σας, κάτι όμως που σίγουρα θα απαιτήσει μεγαλύτερο χρόνο παράδοσης.

Όσον αφορά τα υλικά από τα οποία αποτελούνται οι τροχοβιλες, συνήθως πρόκειται για ξύλινο σκελετό, όπως αντίστοιχα συμβαίνει και στα προκατασκευασμενα ξυλινα σπιτια, όμως κατά περίπτωση μπορεί να είναι και μεταλλικός. Από εκεί και πέρα για την εσωτερική τοιχοποιία κυρίως τοποθετείται γυψοσανίδα, ενώ εξωτερικά εφαρμόζεται είτε OSB (τύπος ξύλου) που επιχρίζεται με σοβά, είτε ακόμα καλύτερα φύλλα αλουμινίου στην απόχρωση της επιλογής σας, τα οποία προσδίδουν μεγαλύτερη διαχρονικότητα.

Στις πιο εξελιγμένες κατασκευές ενδιάμεσα τοποθετείται και μια στρώση από διογκωμένη πολυστερίνη (φελιζόλ), η οποία εξασφαλίζει την άριστη θερμομόνωση της κατοικίας και συνεπώς μια πολύ πιο άνετη και οικονομική διαβίωση στο εσωτερικό της. Όσον αφορά τη στέγη, εφαρμόζονται συνήθως δοκάρια και έπειτα εξωτερικά κεραμίδια και εσωτερικά ραμποτέ, περιλαμβάνοντας θερμομονωτικό υλικό και ανακλαστική μεμβράνη.

Όσον αφορά το εσωτερικό τους οι τροχοβιλες δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από μια άλλη κατοικία οποιουδήποτε τύπου, προκατ ή συμβατική. Εκτός ότι παραδίδονται με πλήρη υδραυλική και ηλεκτρολογική εγκατάσταση με έτοιμες όλες τις απαραίτητες αναμονές, μπορούν να έχουν πατώματα laminate ή γενικά ξύλινα, ντουλάπες, ενισχυμένες πόρτες ασφαλείας, τζάκι ή ακόμα και σύστημα φυσικού αερίου και βεβαίως έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές και είδη υγιεινής της επιλογής σας σε μπάνιο και κουζίνα.

Μάλιστα επειδή οι κατασκευές αυτές έχουν αρκετά μεγαλύτερη ζήτηση στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης, κατασκευάζονται με τα δικά τους πρότυπα και έτσι είναι αρκετά ανθεκτικές στο κρύο, τις βροχές και τα χιόνια, ενώ η εξωτερική επένδυση με φύλλα αλουμινίου που προαναφέραμε, ελαχιστοποιεί τις εργασίες συντήρησης που απαιτούνται και συνεπώς και το κόστος. Άλλωστε οι πολυετείς εγγυήσεις που δίνουν οι περισσότερες εταιρείες του κλάδου αναδεικνύουν και τη διαχρονικότητα αυτών των κατασκευών.

Βεβαίως τα τελευταία χρόνια και κάποιες ελληνικές εταιρείες έχουν ασχοληθεί περισσότερο με τις τροχοβιλες, μέχρι στο σημείο να τις κατασκευάζουν κιόλας μόνες τους. Μάλιστα για να διαφοροποιηθούν οι περισσότερες στοχεύουν στη χρήση “πράσινων” υλικών, συνεισφέροντας τόσο στην οικολογία όσο και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Αν προτιμήσετε κάποια από αυτές τις εταιρείες έχετε σίγουρα το πλεονέκτημα ότι το κόστος μπορεί να συμπιεστεί ακόμα περισσότερο, ενώ η ίδια εταιρεία συνήθως αναλαμβάνει και μεγαλύτερη ευθύνη απέναντι σας, όμως αυτό δεν είναι κανόνας και σίγουρα χρειάζεται προσοχή. Άλλωστε για αυτό σας προτείνουμε να καταχωρήσετε το έργο σας στο myConstructor, ώστε εύκολα και γρήγορα να λάβετε αρκετές προσφορές. Αν όμως θέλετε απλά να ενημερωθείτε πληρέστερα για το κόστος τους, καλύτερα να επισκεφθείτε την ενότητα Τροχοβιλες Τιμες, όπου αναλύουμε το κοστολόγιο τους.

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ
ΓΙΑ 
ΤΡΟΧΟΒΙΛΕΣ

4 steps

 

evaluation banner

 

ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΤΡΟΧΟΒΙΛΕΣ

Έχουμε αναφέρει και νωρίτερα πως οι τροχοβιλες έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα πως δεν απαιτούν την έκδοση οικοδομικής άδεια, αλλά αποτελούν νόμιμη κατοικία σε οικόπεδα τόσο εντός όσο και εκτός σχεδίου πόλεως. Πιο συγκεκριμένα απαλλάσσονται αδείας αν μετά τη μεταφορά τους στο χώρο, δεν εγκατασταθούν πάνω σε βάση από μπετό, αλλά μπορούν αντιθέτως πολύ εύκολα να τοποθετηθούν σε μεταλλικές βάσεις ή ακόμα και απευθείας στη γη.

Ουσιαστικά αυτό που πρέπει να αποφύγετε είναι μόνο να μην δημιουργήσετε εγκαταστάσεις από μπετό, δηλαδή να μην πακτωθεί ή βασιστεί η τροχοβιλα πάνω σε κάποια βάση μπετού, αλλά να βρίσκεται πάνω σε ρόδες, όπως θα την παραλάβετε. Μάλιστα για να είστε πλήρως ενήμεροι, καλό είναι να διαβάσετε το ΦΕΚ 114 της 17-02-2004 και σίγουρα να ζητήσετε τη γνώμη κάποιο μηχανικού ή τεχνικής / κατασκευαστικής εταιρείας.

Από τη στιγμή όμως που μια τροχοβιλα δεν έχει άδεια, είναι δεδομένο ότι δεν θα ηλεκτροδοτηθεί από την ΔΕΗ. Μην πανικοβάλλεστε όμως! Υπάρχουν ποικίλες λύσεις, με πιο συνηθισμένη και συμφέρουσα τον συνδυασμό φωτοβολταικών με γεννήτρια. Ουσιαστικά την κύρια δουλειά στις τροχοβιλες θα κάνουν τα φωτοβολταικά, με τη γεννήτρια να δρα απλά συμπληρωματικά για τους 2-3 μήνες το έτος που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια. 

Άλλωστε πολύ συχνά οι ίδιες οι εταιρείες που θα σας δώσουν προσφορά για το οίκημα που θα ζητήσετε, θα έχουν και κάποια εταιρεία φωτοβολταικών να σας συστήσουν, ώστε να τα εγκαταστήσετε εξαρχής. Από εκεί και πέρα όμως έχετε και άλλες εναλλακτικές όπως την επιλογή γεννήτριας και μόνο ή ακόμα και την ανεμογεννήτρια, ως η πλέον πράσινη επιλογή. Ως προς το κομμάτι της ενέργειας για θέρμανση από την άλλη μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος επιλέγοντας κάποια από τις επιλογές που επιλέγονται και στα συμβατικά σπίτια, όπως τα τζάκια ή ακόμα και το φυσικό αέριο.

mobiles house with solar panels

ΤΡΟΧΟΒΙΛΕΣ - ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Οι τροχοβιλες αποτελούν έναν ιδιαίτερο τύπο κατοικίας που προσφέρουν κάποια σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων προκατασκευασμένων ή μη σπιτιών, για αυτό και σε ορισμένες περιπτώσεις αποτελούν την ιδανική επιλογή, ιδιαίτερα για εξοχικές κατοικίες αλλά ακόμα και μόνιμες. Ας τα δούμε πιο συγκεκριμένα:

 Δεν απαιτείται η έκδοση πολεοδομικής άδειας, αν και σίγουρα πιο σωστό και ασφαλές είναι η έκδοση της, για να εξασφαλίσετε και ηλεκτροδότηση από το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού.

 Είναι πιο οικονομικές οι τροχοβιλες σε σχέση με τα συμβατικά σπίτια ακόμα και κατά 50%. Περισσότερα σχετικά με το κόστος μπορείτε να δείτε στην ενότητα Κοστος Τροχοβιλας.

 Αποτελούν την πιο ταχεία λύση απόκτησης κατοικίας, αφού μέσα σε κάποιες μέρες θα είναι έτοιμο να μπείτε μέσα και να διαμείνετε.

 Διακρίνονται από αρκετά καλή αντισεισμική συμπεριφορά λόγω των υλικών και του τρόπου κατασκευής τους, ενώ οι περισσότερες έχουν και υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας.

➡ Μεγάλη ποικιλία επιλογών σε μεγέθη, στυλ και διαρρυθμίσεις, τόσο από τις έτοιμες υφιστάμενες τροχοβιλες, όσο και με τη δυνατότητα κατασκευής νέας με βάση τις ανάγκες σας.

➡ Σημαντικά υψηλή αντοχή και διάρκεια ζωής, ειδικά αν οι εξωτερικοί τοίχοι είναι επικαλυμμένοι με φύλλα αλουμινίου.

➡ Παρέχουν επαρκή αρχιτεκτονική ευελιξία και μπορείτε να επιλέξετε από ευθείες γραμμές ή καμπύλες, ενώ επιλέγετε και τον εξοπλισμό που θα έχει εσωτερικά, αφού συνήθως οι τροχοβιλες παραδίδονται πλήρως επιπλωμένες.

➡ Είναι αρκετά εύκολη η δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης της κατοικίας αυτού του τύπου.

➡ Αρκετά αποδοτική ενεργειακή συμπεριφορά, ιδιαίτερα αν έχει τοποθετηθεί μονωτικό υλικό στην τοιχοποιία και τη στέγη. 

➡ Μπορούν να μεταφερθούν και να συναρμολογηθούν όποτε το ζητήσετε, ενώ μελλοντικά μπορεί να γίνει η εκ νέου μεταφορά τους σε άλλη τοποθεσία.

➡ Αποφεύγετε όλη τη γραφειοκρατεία που απαιτείται για την κατασκευή ενός συμβατικού σπιτιού.

➡ Χρειάζεται ελάχιστη έως μηδενική συντήρηση, όπως περίπου και τα προκατασκευασμενα ξυλινα σπιτια.

➡ Ως εναλλακτική των συνηθισμένων προκατ κατασκευών, αποτελεί γενικά μια ακόμα πιο ευέλικτη και οικονομική λύση για κατοικία.


Έχοντας λοιπόν δει αναλυτικά τι ακριβώς είναι οι τροχοβιλες, τα βασικά τους χαρακτηριστικά και τα σημαντικότερα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν, σιγά σιγά θα κλείσουμε την ενότητα αυτή. Βεβαίως αξίζει τον κόπο να ενημερωθείτε και για τα κοστολόγια αυτών των οικημάτων, όμως η καλύτερη επιλογή σας για λάβετε συγκεκριμένες και αναλυτικές προσφορές για τη δική σας κατοικία, είναι να καταχωρήσετε το έργο σας εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο myConstructor.gr, την κορυφαία πλατφόρμα εύρεσης οικοδομικών συνεργείων.

post job button


Πριν κλείσουμε όμως προτείνουμε για τη δική σας πληρέστερη ενημέρωση να επισκεφθείτε και άλλες ενότητες και να διαβάσετε χρήσιμες πληροφορίες και άλλους παρόμοιους τύπους σπιτιών, όπως τα ξυλινα σπιτια, τα λυομενα και τις προκατ κατοικιες γενικότερα.