προκατ σπιτια

 

prokat house image

Τα προκατ σπιτια των οποίων η πλήρης ονομασία είναι προκατασκευασμενα σπιτια, είναι μια κατηγορία έτοιμων σπιτιών που είτε ολόκληρα είτε τουλάχιστον τμηματικά κατασκευάζονται σε ξεχωριστό χώρο (κάποιο εργοστάσιο) και έπειτα μεταφέρονται στον τόπο που τελικά θα εγκατασταθεί η κατοικία. Εκεί γίνεται η ένωση και συναρμολόγηση τους με βίδες, καβίλιες, σύρματα και άλλες τεχνικές ανάλογα τα υλικά κατασκευής, ώστε τελικά να προκύψει η τελική οικία. 

Μάλιστα πρόκειται για έναν τύπο κατοικίας που παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως θα δούμε και στη συνέχεια και για αυτό επιλέγεται ολοένα και περισσότερο στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας. Άλλωστε έχει παρατηρηθεί πως σε αντίθεση με το παρελθόν που επιλέγονταν πρωτίστως για εξοχικές κατοικίες ή γραφεία, τα τελευταία χρόνια τα προκατ σπιτια επιλέγονται αρκετά συχνά και για μόνιμες κατοικίες. Ένα από τα πλεονεκτήματα τους μάλιστα είναι και το αρκετά προσιτό κόστος, για το οποίο μπορείτε αν θέλετε να ενημερωθείτε πλήρως διαβάζοντας την ανάλυση που σας έχουμε ετοιμάσει πατώντας εδώ.

Αν πάντως θέλετε να λάβετε συγκεκριμένες προσφορές για κάποια κατοικία που έχετε στο μυαλό σας, τότε η καλύτερη επιλογή σας είναι να καταχωρήσετε το έργο σας εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στην καινοτόμα πλατφόρμα του myConstructor.gr. Αυτομάτως θα ενημερωθούν όλες οι εταιρείες που ασχολούνται με προκατ σπιτια και έχουν εγγραφεί στην ιστοσελίδα μας και όσες ενδιαφέρονται θα σας στείλουν άμεσα συγκεκριμένη προσφορά. Έτσι εύκολα, γρήγορα και χωρίς κανένα κόστος θα πραγματοποιήσετε την πιο πλήρη και αποτελεσματική έρευνα αγοράς, χωρίς καμία δέσμευση.

post job button


Ξεκινώντας λοιπόν την ανάλυση για τα προκατασκευαμενα σπιτια, να αναφέρουμε πως δεν πρόκειται αποκλειστικά και μόνο για τις ξυλινες κατοικίες, όπως ίσως νομίζουν αρκετοί. Σίγουρα και τα ξυλινα που αναλύουμε σε άλλη ενότητα ανήκουν στα προκατ σπιτια και μάλιστα αποτελούν την πιο παραδοσιακή επιλογή, δεν αποτελούν όμως μονόδρομο. Από την άλλη συχνά πολλοί μπερδεύονται και θεωρούν ως prokat κάθε σπίτι που δεν βασίζεται στη συμβατική κατασκευή με τούβλα και μπετό, χωρίς ούτε αυτό να αληθεύει. Ωστόσο εδώ για λόγους ευκολίας θα αναφερθούμε σε όλους τους τύπους κατασκευών που διαφέρουν από τα συμβατικά κτήρια και ας μην είναι και τυπικά προκατ σπιτια.

Ξυλινα Σπιτια

Όπως προείπαμε οι ξύλινες κατοικίες αποτελούν τα κατ’ εξοχήν προκατασκευασμενα σπιτια και πρωτοεμφανίστηκαν εδώ και αιώνες. Βέβαια με τα χρόνια έχουν εξελιχθεί αρκετά και πλέον τα παλιά κορμόσπιτα έχουν αντικατασταθεί από σύγχρονες ξύλινες κατοικίες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν ακόμα και από τις πιο σύγχρονες συμβατικές κατασκευές. Ιδίως όταν μιλάμε για τα λεγόμενα Φινλανδικα σπιτια, τα οποία κατασκευάζονται από Σκανδιναβική ξυλεία υψηλής ποιότητας, που λόγω των συνθηκών στις οποίες αναπτύσσονται είναι αρκετά συμπαγή και με υψηλές μηχανικές αντοχές. Το κόστος τους κυμαίνεται στα 500-700€/m², όμως για περισσότερες πληροφορίες καλό είναι να επισκεφθείτε την ενότητα Ξυλινα Σπιτια Τιμες, όπου αναλύουμε το κοστολόγιο τους. Τα πλεονεκτήματα των ξύλινων κατασκευών είναι πολλά, όπως για παράδειγμα το προσιτό κόστος, ο μικρός χρόνος κατασκευής, η υψηλή αντισεισμικότητα, η ανθεκτικότητα στο χρόνο και η τεράστια θερμομόνωση που προσφέρουν, όμως πλήρη ανάλυση τους μπορείτε να διαβάσετε στην ενότητα Ξυλινα Σπιτια.

wooden house


Τροχοβιλες

Οι τροχοβιλες συχνά συγχέονται με τα τροχόσπιτα, όμως αν και έχουν ορισμένες ομοιότητες έχουν πολύ διαφορετική χρήση και σίγουρα δεν είναι το ίδιο πράγμα. Οι τροχοβιλες λοιπόν είναι οικήματα που βρίσκονται πάνω σε ρόδες και συχνά αποκαλούνται "μετακινούμενες κατοικίες", όμως κατά βάση δεν χρησιμοποιούνται για ταξίδια και συχνές μεταφορές ούτε αποτελούν μεταφορικό μέσο όπως τα τροχόσπιτα. Απλά μεταφέρονται σε ένα σημείο όπου και εγκαθίστανται, όμως από εκεί και πέρα η εκ νέου μεταφορά τους είναι δύσκολη διαδικασία και γίνεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μετά την εγκατάσταση τους. Η τοποθέτηση αυτή μπορεί να γίνει σε κάποια βάση αντίστοιχη με αυτή στα περισσότερα προκατ σπιτια, όμως εναλλακτικά μια τροχοβιλα μπορεί να παραμείνει και πάνω στις ρόδες της.

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ
ΠΡΟΚΑΤ ΣΠΙΤΙΑ

4 steps

 

evaluation banner

 

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση κατοικίας που αν και κατά κόρον επιλέγεται για εξοχικές κατοικίες και γραφεία, μπορεί πολύ εύκολα να επιλεγεί και ως μόνιμη κατοικία. Το μεγαλύτερο όφελος που προσφέρουν οι τροχοβιλες είναι πως αποτελούν τον μοναδικό τύπο κατοικίας που δεν προϋποθέτει την έκδοση οικοδομικής άδειας, ενώ πιθανόν αποτελεί και την οικονομικότερη λύση. Σε γενικές γραμμές το κόστος τους κυμαίνεται στα 400-600€/m², όμως αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Τροχοβιλες Τιμες, όπου παρουσιάζουμε λεπτομερώς το κοστολόγιο τους. Σχετικά με την κατασκευή τους συνήθως βασίζονται σε ξύλινο σκελετό, όπως συμβαίνει και στα ξυλινα προκατασκευασμενα σπιτια, ενώ στην τοιχοποιία εσωτερικά τοποθετείται γυψοσανίδα και εξωτερικά είτε OSB που σοβατίζεται είτε φύλλα αλουμινίου για μεγαλύτερη διαχρονικότητα.

mobile home


ΛΥΟΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ

Τα λυομενα είναι μια κατηγορία σπιτιών που ανήκουν στα προκατασκευασμενα σπιτια, έχουν όμως ένα βασικό χαρακτηριστικό. Είναι οι κατοικίες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποσυναρμολογηθούν και να μεταφερθούν σε νέο σημείο. Παρόλο που αρκετοί τα έχουμε συνδέσει με πρόσκαιρες λύσεις για χρήσεις όπως σε σχολεία, ιατρεία κλπ μετά από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, μπορούν το ίδιο εύκολα να επιλεγούν για μόνιμες κατασκευές διαφόρων χρήσεων από γκαράζ, γραφεία και εργοτάξια μέχρι και κατοικίες. Συνήθως στηρίζονται σε σκελετό από γαλβανισμένο χάλυβα ενώ για τη συναρμολόγηση δεν χρησιμοποιείται μπετόν όπως σε αρκετά προκατ σπιτια αλλά βίδες και καβίλιες, ώστε να είναι εφικτή η μελλοντική αποδόμηση της κατοικίας για τη μεταφορά της. Γενικότερα τα λυομενα είναι πολύ ελαφριές κατασκευές με πολύ χαμηλό κόστος κατασκευής, αν και επειδή υστερούν σε κάποια σημεία όπως η θερμομόνωση, δεν είναι συχνά η πρώτη επιλογή όσων αναζητούν μια μόνιμη κατοικία.

εικονα λυομενου


Μεταλλικα Σπιτια

Τα μεταλλικά κτήρια τις περισσότερες φορές στην ουσία δεν αποτελούν προκατασκευασμενα σπιτια, αλλά για την πληρέστερη ενημέρωση σας τα εντάσσουμε εδώ. Κατά βάση χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τις μεταλλικές κατοικίες με φέρουσα μεταλλική τοιχοποιία και τις σύμμικτες μεταλλικές κατοικίες. Στον πρώτο τύπο οικίας ο σκελετός αποτελείται αποκλειστικά από μέταλλο – γαλβανιζέ χάλυβα – ενώ οι τοίχου παίζουν ρόλο στη στατικότητα του κτηρίου, αποτελώντας φέροντα στοιχεία. Εσωτερικά συνήθως γίνεται επένδυση με OSB και γυψοσανίδα, ενώ εξωτερικά εφαρμόζεται εξωτερική θερμομόνωση. Από την άλλη οι σύμμικτες κατασκευές δεν βασίζονται μόνο σε ένα υλικό αλλά σε δύο (συνήθως μπετόν και χάλυβα). Εδώ φέροντα στοιχεία αποτελούν δοκάρια, κολώνες και υποστυλώματα, ενώ οι πλάκες αποτελούνται από οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι τοίχοι μπορεί να είναι είτε με γυψοσανίδες όπως πριν είτε και με την κλασσική τοιχοποιία με τούβλα, αν και βεβαίως η δεύτερη επιλογή θα προσδώσει μεγαλύτερο βάρος και κόστος στην κατασκευή.

metal building


Σπιτια απο Μπετον

Τέλος στα προκατ σπιτια συχνά συγκαταλέγονται και κάποιοι τύποι κατοικιών από μπετόν, οι οποίοι τυπικά σπάνια είναι προκατ κατασκευές. Από τη μία υπάρχουν οι κατασκευές με διπλή φέρουσα τοιχοποιία, στις οποίες σκυροδετείται διπλός τοίχος και ενδιάμεσα τοποθετείται φελιζόλ για θερμομόνωση. Οι τοίχοι εδώ παίζουν σημαντικό ρόλο στη στατικότητα του κτηρίου, ενώ μετά τη συναρμολόγηση οι τοίχοι σταθεροποιούνται πλήρως με την έκχυση μπετού, πετυχαίνοντας εκτός των άλλων και μεγάλη αντισεισμικότητα. Από την άλλη υπάρχουν και τα πιο εξελιγμένα κτήρια ICF (Insulating Concrete Forms), τα οποία αποτελούν μια πρωτοπορία στη βιοκλιματική δόμηση. Εδώ γίνεται περίπου το αντίστροφο από την παραπάνω κατηγορία, δηλαδή οι τοίχοι αποτελούνται από δύο πλάκες μονωτικού υλικού διογκωμένης πολυστερίνης (φελιζόλ) και ανάμεσα τους γίνεται έκχυση τσιμέντου. Βεβαίως για να εξασφαλιστεί άριστη στατικότητα υπάρχει και σκελετός από χάλυβα υψηλής αντοχής, ενώ η θεμελίωση αυτών των κτηρίων είναι ακριβώς η ίδια με τα συμβατικών κατασκευών. Όπως καταλαβαίνετε αυτοί οι τύποι κατοικιών προσφέρουν άριστη θερμομόνωση αλλά και ηχομόνωση, καθώς επίσης και τεράστιες μηχανικές αντοχές και ανθεκτικότητα σε πιθανούς σεισμούς, όμως όπως προείπαμε δεν αποτελούν προκατ σπιτια, απλά μια εναλλακτική των συμβατικών κατοικιών.

icf houses

 

Αυτές είναι οι βασικές κατηγορίες κατοικιών που συγκαταλέγονται στα προκατασκευασμενα σπιτια, χωρίς όλες τους να είναι και τυπικά προκατ και χωρίς να αποκλείουμε ότι δεν υπάρχουν άλλοι σύμμικτοι τύποι δόμησης. Κάθε τύπος σπιτιού έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες, τα δικά του οφέλη και αντίστοιχα τα δικά του αδύναμα σημεία, όμως συνολικά υπάρχουν κάποια βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν όλα τα προκατ σπιτια, τα οποία τα έχουν καταστήσει ανάμεσα στις πιο συμφέρουσες και ελκυστικές επιλογές για την απόκτηση νέας κατοικίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες το 15-20% των νέων κατασκευών είναι προκάτ! Ας δούμε λοιπόν παρακάτω τα βασικότερα πλεονεκτήματα τους.ΠΡΟΚΑΤ ΣΠΙΤΙΑ – ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Κόστος: Πιθανόν το σημαντικότερο πλεονέκτημα που χαρακτηρίζει τα προκατ σπιτια είναι το κόστος τους! Και όταν αναφερόμαστε σε κόστος δεν αναφερόμαστε μόνο στο κόστος αγοράς μιας τέτοιας κατοικίας, αλλά και σε άλλα παράπλευρα κόστη κατοχής και συντήρησης. Πιο συγκεκριμένα νούμερα μπορείτε να βρείτε για τις τροχοβιλες και τα ξυλινα σπιτια πατώντας στα αντίστοιχα links, όμως γενικά οι τιμές για τα προκατ σπιτια μπορούν να φτάσουν και το 50% κάτω συγκριτικά με τα συμβατικά, τα οποία συνήθως φτάνουν τα 1000-1100€/m². Εκτός αυτού όμως και το κόστος για το ΙΚΑ και την οικοδομική άδεια θα είναι μικρότερο, ενώ και η συντήρηση είναι σημαντικά πιο οικονομική. Αναλυτικά τα κόστη για τα προκατ σπιτια πάντως μπορείτε να τα δείτε στην ενότητα Προκατασκευασμενα Σπιτια Τιμες.

Χρόνος: Τα προκατ σπιτια έχουν σημαντικά χαμηλότερο χρόνο κατασκευής σε σύγκριση με τα συμβατικά. Ορισμένοι τύποι προκατ απαιτούν μόνο μερικές εβδομάδες για να είναι κατοικήσιμα, ενώ άλλοι τύποι όπως οι τροχοβίλες μπορούν ακόμα και σε μερικές μέρες να κατοικηθούν, ιδιαίτερα αν προτιμήσετε μια έτοιμη λύση.

Θερμομόνωση: Οι περισσότερες κατοικίες αυτής της κατηγορίας κατασκευάζονται με γνώμονα την άριστη ενεργειακή απόδοση και την εξοικονόμηση ενέργειας και αυτό αντανακλάται τόσο στα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται (ιδιαίτερα το ξύλο) όσο και από την εκτεταμένη χρήση μονωτικών υλικών διογκωμένης πολυστερίνης.

Οικολογία: Τα προκατασκευασμενα σπιτια αποτελούν αδιαμφισβήτητα μια πράσινη λύση. Εκτός ότι εξοικονομείτε ενέργεια για θέρμανση και ψύξη όπως είδαμε παραπάνω, η επιλογή των ξύλων είναι μια απόλυτα οικολογική λύση. Και αν ορισμένοι σκεφτείτε πως με την υλοτομία καταστρέφουμε το περιβάλλον, να σας ενημερώσουμε πως στη Φινλανδία (από όπου προέρχεται ο κύριος όγκων ξύλων για τα προκατ σπιτια) υπάρχει διάταξη με την οποία το κράτος επιβάλλει σε όσους καλλιεργούν δέντρα με σκοπό να παράξουν ξυλεία, όταν κόβουν ένα δένδρο να φυτεύουν δύο!

Αντισεισμικότητα: Λόγο του τρόπου με τον οποίο κατασκευάζονται ή συναρμολογούνται τα προκατασκευασμενα σπιτια αλλά και των βασικών υλικών τους, αποτελούν την πλέον ενδεδειγμένη λύση για όσους επιθυμούν προστασία, ανθεκτικότητα και ασφάλεια απέναντι στους σεισμούς. Άλλωστε επιλέγονται κατά κόρον σε περιοχές με ισχυρές θύελλες, καταιγίδες και ακόμα και τυφώνες!

 

Έχοντας λοιπόν παρουσιάσει του βασικότερους τύπους από προκατ σπιτια και τα πιο σημαντικά τους πλεονεκτήματα, θα κλείσουμε σιγά σιγά αυτή την ενότητα. Πριν το κάνουμε όμως σας συνιστούμε να επισκεφθείτε και την ενότητα Προκατ Σπιτια Τιμες, ώστε να ενημερωθείτε αναλυτικά για το κοστολόγιο τους. Παρόλα αυτά αν δεν θέλετε απλά να δείτε γενικές τιμές αλλά να λάβετε συγκεκριμένες προσφορές για κάποια κατασκευή που έχετε στο μυαλό σας, η καλύτερη επιλογή είναι να καταχωρήσετε το έργο σας εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στην κορυφαία πλατφόρμα του myConstructor.gr.

Αφιερώστε λιγότερα από 5 λεπτά για να περάσετε μερικές βασικές λεπτομέρειες του έργου που σας ενδιαφέρει και αυτομάτως θα ενημερωθούν όλες οι εταιρείες του κλάδου που έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα μας. Πρόκειται για αξιόπιστες και οικονομικές εταιρείες προκατ σπιτιων, οι περισσότερες από τις οποίες μάλιστα έχουν αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους. Έτσι είστε απόλυτα σίγουροι για την ποιότητα της δουλειάς τους και τη συνέπεια τους. Όσες εταιρείες λοιπόν ενδιαφερθούν για το έργο σας θα σας στείλουν προσφορά και πιθανόν θα επικοινωνήσουν μαζί σας, οπότε εύκολα, γρήγορα και χωρίς κανένα κόστος θα πραγματοποιήσετε την πληρέστερη έρευνα αγοράς.

post job button

 

Πριν κλείσουμε την ενότητα λοιπόν για τα προκατ σπιτια, σας προτρέπουμε να ενημερωθείτε πιο λεπτομερώς για τις βασικότερες κατηγορίες τέτοιων σπιτιών. Έτσι λοιπόν καλό είναι να ενημερωθείτε για τα ξυλινα σπιτια που είναι τα κατεξοχην προκατ, αλλά και για τις τροχοβιλες και τα λυομενα σπιτια, που αποτελούν ακόμα πιο οικονομικές επιλογές, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι οι πλέον ιδανικές.