λυομενα σπιτια

 

Mobile Homes image

Κάποιες φορές τα προκατ σπιτια είναι και λυομενα και για αυτό αρκετοί συγχέονται και συχνά θεωρούν τις δύο έννοιες ως ταυτόσημες, χωρίς όμως στην πραγματικότητα να είναι! Όταν μιλάμε για λυομενα σπιτια αναφερόμαστε σε κατοικίες που μπορούν ανά πάσα στιγμή να αποσυναρμολογηθούν και να μεταφερθούν σε νέα θέση, κάτι που στις μη λυομενες προκατ κατοικίες δεν είναι εφικτό. Αυτή ακριβώς λοιπόν είναι η βασική διαφορά των δύο τύπων κατοικίας.

Όταν αναφερόμαστε σε προκατασκευασμενα αναφερόμαστε σε κατασκευές που είτε αποτελούνται από τμήματα είτε είναι ενιαίες κατασκευές, οι οποίες όμως σε κάθε περίπτωση κατασκευάστηκαν σε ξεχωριστό χώρο – συνήθως κάποιο εργοστάσιο - και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην τοποθεσία όπου συναρμολογούνται και τελικά προκύπτει η ετοιμοπαράδοτη προκατ κατοικία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως έπειτα μπορεί να γίνει η αποσυναρμολόγηση τους και να μεταφερθεί η κατασκευή κάπου αλλού, αυτό γίνεται αποκλειστικά και μόνο στα επονομαζόμενα λυομενα σπιτια.

Πέρα όμως από τα λυομενα σπιτια και τα προκατ υπάρχουν και άλλοι τύποι έτοιμων κατοικιών, τους οποίους αναλύουμε σε άλλες ενότητες. Πιο χαρακτηριστικές είναι τα ξυλινα σπιτια, που στην ουσία αποτελούν μια υποκατηγορία των προκατασκευασμενων – πιθανόν τη δημοφιλέστερη - αλλά και οι τροχοβιλες. Πρόκειται για αυτοκινούμενες κατοικίες οι οποίες μεταφέρονται στο σημείο εγκατάστασης της επιλογής σας, όμως από εκεί και πέρα δεν είναι εύκολη η μεταφορά τους, όπως συμβαίνει με τα τροχόσπιτα που συχνά τα μπερδεύουν. Σε αυτή την ενότητα όμως θα αναλύσουμε κατά βάση τα λυομενα σπιτια.

Ανεξαρτήτως πάντως του τύπου της κατοικίας που σας ενδιαφέρει, αν θέλετε να κάνετε μια πλήρη έρευνα αγοράς και να λάβετε προσφορές από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες του κλάδου, οι οποίες μάλιστα έχουν αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους, τότε η καλύτερη επιλογή σας είναι η πρωτοπόρα πλατφόρμα του myConstructor.gr. Καταχωρήστε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο που σας ενδιαφέρει χωρίς καμία δέσμευση και σύντομα αρκετές εταιρείες θα σας στείλουν προσφορά, όπου και αν βρίσκεστε ανά την Ελλάδα. Έτσι εύκολα, γρήγορα και χωρίς κανένα κόστος θα πραγματοποιήσετε την πιο ολοκληρωμένη έρευνα αγορά για λυομενα και γενικά προκατασκευασμενα σπιτια.

post job button


Σχετικά με τα λυομενα σπιτια λοιπόν που κατά βάση μας αφορούν εδώ, να αναφέρουμε αρχικά πως επιλέγονται για μια σειρά από χρήσεις. Μπορεί οι περισσότεροι να τα ξέρουμε ως περιστασιακές λύσεις σε περιπτώσεις ισχυρών σεισμών, αντικαθιστώντας κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία κλπ, όμως σίγουρα δεν είναι αυτή η μόνη τους χρήση. Αρκετά συχνά επιλέγονται λυομενες κατασκευές για πολλές άλλες χρήσεις όπως αποθήκες, στάβλοι / ποιμνιοστάσια, θερμοκήπια, στέγαστρα οχημάτων, γραφεία (υπαίθριες εκθέσεις και εργοτάξια), αποδυτήρια, γκαράζ κ.α., όμως ουσιαστικά οι διαθέσιμες χρήσεις είναι απεριόριστες. Πολύ συχνά άλλωστε επιλέγεται ακόμα και για εξοχικές κατοικίες ή ακόμα και μόνιμες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Από άποψη δόμησης κυρίως τα λυομενα σπιτια βασίζονται σε μεταλλικό σκελετό από γαλβανισμένο χάλυβα, ο οποίος αποτελεί και φέροντα οργανισμό. Η κατασκευή τοποθετείται σε βάση από μπετό ενώ η συναρμολόγηση των επιμέρους τμημάτων γίνεται με βίδες και όχι με χυτευτό μπετό όπως συχνά συμβαίνει στα προκατ σπιτια. Η τοιχοποιία μπορεί να κατασκευαστεί είτε με πάνελ πολυουρεθάνης είτε με τσιμεντοσανίδες, οι οποίες εξωτερικά αν θέλετε μπορούν να επενδυθούν με λαμαρίνα. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε υψηλότερη προστασία και ανθεκτικότητα απέναντι στην υγρασία, τις υψηλές θερμοκρασίες και γενικότερα τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Από την άλλη επιλεκτικά μπορείτε να προτιμήσετε την επένδυση εξωτερικά με ξύλο ή κόντρα πλακέ, ώστε να πετύχετε ένα πιο φυσικό και αγροτικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά το εσωτερικό όποια χωρίσματα γίνουν σε λυομενες κατασκευές είναι και πάλι είτε με πάνελ πολυουρεθάνης είτε με τσιμεντοσανίδες, ενώ τα δάπεδα έχουν πλαστική επένδυση ή παρκέ, ανάλογα τι προτιμάτε. Όσον αφορά το ταβάνι συνηθίζεται η δημιουργία ψευδοροφής ή κάποιο άλλο ψευδοτάβανο, ενώ τα κουφώματα είναι συνήθως αλουμινίου, αν και μπορείτε να επιλέξετε ξύλινα ή pvc. Τέλος οι πόρτες - τόσο οι εσωτερικές όσο και η κύρια - συνήθως είναι από ξύλο.

Mobile Houses


Σχετικά με τον εξοπλισμό τους τα λυομενα σπιτια δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα υπόλοιπα συμβατικά ή προκατασκευασμενα σπιτια. Μπορείτε να επιλέξετε τα είδη υγιεινής της επιλογής σας και τον επιθυμητό πάγκο στην κουζίνα, ενώ βεβαίως θα έχετε και μια πλήρη υδραυλική / ηλεκτρολογική εγκατάσταση με τηλεφωνική σύνδεση. Άλλωστε όπως όλοι οι τύποι προκατ έτσι και αυτά παραδίδονται στον πελάτη με το κλειδί στο χέρι, έτοιμα προς κατοίκηση.

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ
ΓΙΑ 
ΛΥΟΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ

4 steps

 

evaluation banner

 

Συνοψίζοντας λοιπόν τα λυομενα σπιτια αποτελούν μια ελαφριά κατασκευή συγκριτικά με τις περισσότερες, γεγονός που τις κάνει ακόμα πιο ευέλικτες αλλά και ανθεκτικές απέναντι στις σεισμικές δονήσεις. Βέβαια από την άλλη πολύ συχνά τέτοιοι τύποι κατοικιών υστερούν θερμομονωτικά, κάτι όμως το οποίο εύκολα μπορεί να λυθεί με τις κατάλληλες παρεμβάσεις.

Καλό είναι να γνωρίζετε πως για την απόκτηση μιας τέτοιας κατοικίας απαιτείται η έκδοση οικοδομικής αδείας, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση προκατ ή συμβατικού σπιτιού. Μόνο οι τροχοβιλες κατά περίπτωση μπορεί να μην απαιτούν αυτή τη διαδικασία. Από την άλλη όμως με την έκδοση της άδειας ο μηχανικός θα σας βεβαιώσει για σημαντικές ιδιότητες της κατασκευής, όπως την αντισεισμικότητα, την πυρασφάλεια, τη θερμομόνωση και την ηχομόνωση.

Σχετικά με τις τιμές για τα λυομενα σπιτια πρέπει να αναφέρουμε πως αποτελούν πιο οικονομικές κατασκευές από τα συνηθισμένα προκατασκευασμενα και ίσως και την πιο οικονομική επιλογή γενικότερα. Βέβαια υπάρχει το κόστος της άδειας όπως είδαμε νωρίτερα, όπως επίσης και το κόστος των ενσήμων για το ΙΚΑ. Σίγουρα όμως τα μειωμένα εργατικά κόστη που χρειάζονται και η γενικότερα ελαφριά κατασκευή που απλοποιεί τόσο την δημιουργία της όσο και την τελική μεταφορά της στο χώρο σας, μειώνει το τελικό κόστος κτήσης μιας λυομενης κατοικίας. Ομοίως για τον ίδιο ακριβώς λόγο είναι και πιο σύντομη η κατασκευή ενός τέτοιου σπιτιού, ανάλογα βέβαια πάντα και με τις απαιτήσεις σας.

Έχοντας λοιπόν μια πρώτη σαφή εικόνα για τα λυομενα σπιτια, αν ενδιαφέρεστε και θέλετε να λάβετε συγκεκριμένες προσφορές από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να καταχωρήσετε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας στην πρωτοπόρα πλατφόρμα του myConstructor.gr. Σύντομα θα λάβετε αρκετές προσφορές από αρκετές εταιρείες που ασχολούνται με τα προκατ και έτσι εύκολα, γρήγορα και χωρίς κανένα κόστος θα συγκεντρώσετε όσες προσφορές χρειάζεστε, όπου και αν βρίσκεστε σε όλη την Ελλάδα.

post job button


Καθώς κλείνουμε την ενότητα για λυομενα σπιτια, σας προτείνουμε να ενημερωθείτε και για τους υπόλοιπους τύπους από προκατ σπιτια, όπως τα ξυλινα σπιτια αλλά και τις τροχοβιλες. Έτσι θα έχετε μια πληρέστερη εικόνα και θα αποφασίσετε ευκολότερα τι ταιριάζει στην περίπτωση σας.