προκατασκευασμενα σπιτιΑ ΤΙΜΕΣ

 

prokataskevasmena spitia times

Στην ενότητα με τίτλο Προκατ Σπιτια αναλύσαμε εκτενώς τους πιο γνωστούς τύπους έτοιμων κατοικιών και παρουσιάσαμε τα πλεονεκτήματα τους και τι ακριβώς είναι τα προκατασκευασμενα σπιτια. Πρόκειται ουσιαστικά για κατοικίες που κατασκευάζονται ή καλύτερα παράγονται τμηματικά ή ολόκληρα σε έναν άλλο χώρο και έπειτα μεταφέρονται στο σημείο όπου τελικά θα εγκατασταθούν. Εκεί πραγματοποιείται η συναρμολόγηση και συγκόλληση τους, ώστε να προκύψει μια συμπαγής και ενιαία κατασκευή έτοιμη να σας φιλοξενήσει!

Βεβαίως σημαντικό παράγοντα στον τύπο κατοικίας που τελικά θα επιλέξετε να αγοράσετε ή να κατασκευάσετε είναι το κόστος και αυτό ακριβώς θα αναλύσουμε σε αυτή την ενότητα με τίτλο “Προκατασκευασμενα Σπιτια Τιμες”. Σε γενικές γραμμές οι prokat κατασκευές είναι πολύ πιο οικονομικές από τις συμβατικές κατοικίες με τούβλα και μπετό, ακόμα και κατά 50%, ενώ έχουν και άλλα παράπλευρα οικονομικά οφέλη όπως θα δούμε και στη συνέχεια.

Αν όμως θέλετε να λάβετε συγκεκριμένες προσφορές από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου και να αποκτήσετε μια ολοκληρωμένη γνώμη για την κατοικία που σας ενδιαφέρει, η καλύτερη επιλογή σας είναι να καταχωρήσετε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ το έργο σας στην πρωτοπόρα πλατφόρμα του myConstructor.gr. Δεν θα σας πάρει περισσότερα από 3-4 λεπτά να καταχωρήσετε μερικές βασικές πληροφορίες για το έργο σας και σύντομα θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές από εταιρείες που έχουν μάλιστα αξιολογηθεί από προηγούμενους πελάτες τους. Έτσι γρήγορα, εύκολα και χωρίς κανένα κόστος ή δέσμευση θα πραγματοποιήσετε την πληρέστερη έρευνα αγοράς, από την άνεση μάλιστα του υπολογιστή σας.

post job button


Ξεκινώντας λοιπόν την ανάλυση για τις τιμες των προκατ, όπως προείπαμε μπορούν να φτάσουν ακόμα και το μισό κόστος των συμβατικών κατασκευών, οι οποίες συνήθως κυμαίνονται στα 1000-1200€/m². Όμως και πάλι από κατασκευή σε κατασκευή το τελικό κόστος διαφέρει, για αυτό εδώ θα αναφερθούμε ξεχωριστά στο κόστος κάθε τύπου.


Ξυλινα Σπιτια

Τα ξυλινα σπιτια αποτελούν ίσως την πιο συνηθισμένα κατηγορία προκατασκευασμενων σπιτιων και ειδικά παλιότερα ήταν και ο μόνος τύπος τέτοιων κατασκευών. Μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών τους παίζουν αρκετοί παράγοντες, με σημαντικότερο την ξυλεία που θα χρησιμοποιηθεί. Τόσο η ποιότητα τους όσο και η διατομή τους μπορεί να διαφοροποιήσει το τελικό κόστος, όμως σε γενικές γραμμές οι τιμες για απλά κορμοσπιτα κυμαίνονται στα 400-500€/m², ενώ για ξυλινα σπιτια με σκανδιναβική ξυλεία υψηλής ποιότητας το κόστος μπορεί να φτάσει τα 600-700€/m².

Πολύ σημαντικός παράγοντας βέβαια είναι ότι χρειάζονται ελάχιστη έως καθόλου συντήρηση και έτσι θα γλυτώσετε από τα περιοδικά κόστη για βαψίματα, μερεμέτια και άλλες επισκευές, ενώ και λόγω της απαράμιλλης θερμομόνωσης που προσφέρουν τα ξυλινα σπιτια σίγουρα θα επωφεληθείτε από το σημαντικό μειωμένο κόστος για θέρμανση. Έτσι λοιπόν τα οικονομικά οφέλη σας δεν περιορίζονται μόνο στην απόκτηση μιας τέτοιας κατοικίας, αλλά και στη μετέπειτα λειτουργία και συντήρηση της. Περισσότερες πληροφορίες πάντως και πλήρη ανάλυση σχετικά με τα κόστη των ξύλινων κατοικιών μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Ξυλινα Σπιτια Τιμες.


Τροχοβιλες

Οι τροχοβιλες αποτελούν κατά βάση την πιο οικονομική επιλογή για την απόκτηση κατοικίας, εξοχικής ή και μόνιμης. Όπως είδαμε στην ενότητα που αναλύσαμε αυτό τον τύπο κατοικίας διαφέρουν πολύ από τα τροχόσπιτα παρόλο που πολλοί τα μπερδεύουν, αφού δεν αποτελούν μεταφορικό μέσο αλλά εγκαθίστανται σε ένα σημείο και η μεταφορά τους μετά είναι μεν εφικτή αλλά όχι απλή. Το κόστος τους λοιπόν μπορεί να ξεκινήσει μόλις από τα 350€/m², ιδιαίτερα αν επιλέξετε μια οικία μεγάλων διαστάσεων, άνω των 70-80m². Μεγάλη διαφορά από θέμα κόστους είναι πως δεν απαιτούν και την έκδοση οικοδομικής άδειας, κάτι που μειώνει σημαντικά το τελικό κόστος, όπως και το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να καταβληθούν από εσάς ένσημα για το ΙΚΑ.

Σημαντικό ρόλο για το τελικό κόστος παίζουν βέβαια και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατασκευή, καθώς για παράδειγμα αν και συνήθως ο σκελετός είναι ξύλινος μπορεί να είναι και μεταλλικός, ενώ και η εξωτερική τοιχοποιία μπορεί να επενδυθεί με φύλλα αλουμινίου, αυξάνοντας το κόστος. Από την άλλη τις περισσότερες φορές οι τροχοβιλες παραδίδονται πλήρως επιπλωμένες και με έτοιμες τις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, μια παράμετρος όμως που κατά περίπτωση μπορεί να επηρεάσει το κόστος. Περισσότερες πληροφορίες πάντως για τις τιμες αυτών των κατοικιών μπορείτε να βρείτε στην ενότητα Τροχοβιλες Τιμες.


Μεταλλικα Σπιτια

Τα μεταλλικα σπιτια αποτελούν μια κατηγορία κατοικιών που πολλές φορές δεν εμπίπτουν στα προκατασκευασμενα σπιτια, όμως τα περιλαμβάνουμε εδώ γιατί αρκετοί τα θεωρούν ως προκατ, οπότε αξίζει να αναφερθούμε και σε αυτά, έστω και πιο σύντομα. Για τα σύμμικτα μεταλλικά σπίτια που κατασκευάζονται κυρίως με μπετό και χάλυβα οι τιμες κυμαίνονται περίπου στα 450-600€/m², ενώ αν προτιμήσετε τις αμιγώς μεταλλικές κατοικίες με σκελετό από χάλυβα, το κόστος θα ανέβει στα 650 με 850 ευρώ ανά τετραγωνικό.


Σπιτια από Μπετο

Τελευταία κατηγορία που θα αναλύσουμε στο κομμάτι αυτό είναι τα σπίτια από μπετόν, που δεν αποτελούν βέβαια προκατασκευασμενα σπιτια, όμως οι συγκεκριμένοι τύποι κατοικιών που αναφέρουμε σε αυτή την ενότητα είναι πρωτοπόροι, ενεργειακά αποδοτικοί και σίγουρα πιο οικονομικοί από τις συμβατικές κατασκευές. Πιο συγκεκριμένα λοιπόν τα σπίτια με τη διπλή φέρουσα τοιχοποιία από μπετόν, όπου ανάμεσα τοποθετείται φελιζόλ και μετά εγχύεται τσιμέντο φτάνουν τα 750-850€/m², ενώ τα πλέον πρωτοπόρα βιοκλιματικά σπίτια ICF με τη διπλή τοιχοποιία από φελιζόλ που ενώνονται ενδιάμεσα με μπετό κυμαίνονται στα 800 με 1000 €/m².

ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΓΙΑ
ΠΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ

4 steps

 

evaluation banner

 

Όπως είδαμε λοιπόν καμία κατηγορία προκατ σπιτιων δεν φτάνει τα 1000€/m², που για τα συμβατικά σπίτια είναι απλά μια τιμή εκκίνησης. Από την άλλη υπάρχουν προκατασκευασμενα σπιτια με τιμες που ξεκινούν από τα 350-400€/m², ένα κόστος σημαντικά πιο χαμηλό και προσιτό στο μέσο άνθρωπο που ψάχνει μια οικονομική λύση για να αποκτήσει μια κατοικία.

Εκτός όμως από το απόλυτο ποσό που χρειάζεται για την απόκτηση μια κατοικίας, σημασία έχει και το κόστος για τη λειτουργία της. Και εδώ υπερέχουν σημαντικά τα προκατασκευασμενα, καθώς το κόστος για τη θέρμανση, τη συντήρηση, την κατοχή και γενικότερα όλα τα παρελκόμενα έξοδα είναι σχεδόν πάντα χαμηλότερα συγκριτικά με τα συμβατικά σπίτια. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατα στοιχεία, τα κόστη για τη συντήρηση ενός συμβατικού σπιτιού μέσα σε βάθος 20-25 ετών είναι τόσα που επαρκούν για την απόκτηση ενός καινούριου προκατ σπιτιου!

Βέβαια προσοχή χρειάζεται και με τα prokat, ως προς το τι περιλαμβάνεται σε κάθε προσφορά που λαμβάνετε. Ενδεικτικά πρέπει να είναι ξεκάθαρο αν περιλαμβάνεται ή όχι το κόστος δημιουργίας της βάσης πάνω στην οποία θα τοποθετηθεί το κτίσμα, η οποία μόνη της κοστίζει περίπου 40-70€/m², αλλά και αν η τιμή περιλαμβάνει τον ΦΠΑ. Επίσης συνήθως στις προσφορές δεν λαμβάνεται υπόψη το κόστος αδείας, που αν και συνήθως είναι χαμηλότερο συγκριτικά με τα συμβατικά, κυμαίνεται περίπου στα 70-90€/m².

Μετά ανάλογα και με τον τύπο του προκατ, πρέπει να γνωρίζετε εξαρχής αν θα περιλαμβάνεται και το κόστος μεταφοράς του οικήματος στο χώρο σας ή θα επιβαρυνθείτε με επιπλέον έξοδα. Τέλος παίζουν ρόλο και πιο ποιοτικοί παράγοντες στο κομμάτι των τιμών, όπως για παράδειγμα το επίπεδο του εξοπλισμού που θα έχει το νέο σας σπίτι, αν θα είναι επιπλωμένο ή όχι, αν θα είναι βαμμένο στο χρώμα της επιλογής και άλλες σχετικές λεπτομέρειες.

Αν λοιπόν θέλετε να λάβετε μια συγκεκριμένη προσφορά σχετικά με κάποιο προκατ σπιτι που έχετε στο μυαλό σας η καλύτερη και πιο αποδοτική λύση είναι να καταχωρήσετε το έργο σας εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στην πρωτοπόρα πλατφόρμα του myConstructor.gr. Συμπληρώστε μόνο μερικά βασικά στοιχεία του έργου σας και σύντομα θα αρχίσετε να λαμβάνετε προσφορές από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, πραγματοποιώντας εύκολα και χωρίς καμία δέσμευση την πληρέστερη έρευνα αγοράς.

post job button


Καθώς κλείνουμε την ενότητα Προκατασκευασμενα Σπιτια Τιμες, σας προτείνουμε να επισκεφθείτε και άλλες ενότητες και να ενημερωθείτε πληρέστερα για τα κόστη και άλλων τύπων κατοικιών, όπως τις ξυλινες κατοικιες και τις τροχοβιλες.